Vanliga misstag vid fastighetsauktioner (och hur du undviker dem)
Att köpa en bostad på auktion kan vara både en möjlighet och en fälla – ofta samtidigt. Det finns något lockande i tanken på att ropa hem ett fynd, men bakom varje klubbad affär döljer sig detaljer som kan bli dyra, krångliga eller till och med rent rättsligt besvärliga. Och det är just där många går vilse.
I det här inlägget listar vi några av de vanligaste misstagen folk gör vid fastighetsauktioner – och hur du undviker att själv gå i samma fällor.
1. Att inte läsa det finstilta
Det här låter kanske självklart. Men gång på gång ser vi människor buda på objekt utan att ha läst hela objektsbeskrivningen, bilagorna eller villkoren. Och det kan bli ödesdigert.
Vanliga missar i dokumentationen:
- Pantbrev som följer med och måste lösas
- Servitut och nyttjanderätter (någon annan får kanske använda delar av tomten)
- Saknade bygglov eller oklara fastighetsgränser
Så undviker du det:
Läs allt. Även det som känns tråkigt. Och fördjupa dig gärna hos Lantmäteriet, där du kan hämta viktig information om tomtgränser, servitut och fastighetsregistret. Det är där sanningen ofta gömmer sig.
2. Att underskatta skick och kostnader
På en traditionell bostadsmarknad görs ofta besiktningar innan försäljning. Det görs inte alltid på auktion. Därför är det du ser – och det du inte ser – helt avgörande.
Många auktionsobjekt är i dåligt skick, säljs “i befintligt skick” och utan garantier. I värsta fall vet du inte ens om elen fungerar eller om taket läcker förrän du får nyckeln.
Vanliga fällor:
- Fuktskador som inte syns på bilder
- Trasiga avloppssystem
- Eldstäder som saknar godkänd besiktning
- Radon eller asbest – som inte är nämnda någonstans
Så undviker du det:
Gå på visningen. Ta med en byggkunnig vän om du kan. Fråga mäklaren om tidigare skador, renoveringar och besiktningar. Om du inte får titta på huset invändigt alls – överväg om du verkligen vill köpa det.
3. Att inte ha klart med finansiering
Det finns ingen “ångervecka” när du vinner en auktion. Du kan inte säga “jag ska bara prata med banken”. Om du inte kan betala, bryter du avtalet – med både ekonomiska och juridiska konsekvenser.
Så undviker du det:
Ha ett lånelöfte klart innan du ens funderar på att lägga ett bud. Prata med banken om upplägget. Förklara att det gäller en auktionsfastighet – då vet de att det är bråttom och utan villkor. Om du köper via Kronofogden kan det ibland krävas att hela köpeskillingen betalas inom kort tid.
4. Att bli känslomässigt fast i budgivningen
Det här är kanske det mest mänskliga misstaget. Du ser ett hus du gillar. Någon annan bjuder. Du vill inte förlora. Du sträcker dig lite till. Bara lite till. Plötsligt har du köpt något för mer än du tänkt – och mer än det är värt.
Så undviker du det:
Sätt ett maxbud hemma, i lugn och ro. Skriv ner det. Skriv varför. Och håll dig till det – oavsett vad som händer i rummet. Det är lättare sagt än gjort, men ibland är det klokaste du kan göra att resa dig och gå.
5. Att tro att allt löser sig “sen”
Det är lätt att bli hemmablind inför alla praktiska detaljer som kommer efter köpet. Att du måste kontakta kommunen, försäkringsbolaget, elbolaget, VVS:are, snickare, mäklare, grannar. Det löser sig inte alltid. Särskilt inte om du köpt ett hus du aldrig sett insidan av.
Så undviker du det:
Tänk igenom hela förloppet innan du bjuder. Vem ska fixa elen? Hur lång tid tar en renovering? Har du tillgång till boende under tiden? Har du budget för oväntade utgifter?
Ett tips är att göra en lista på alla “okända faktorer” – och sedan försöka få klarhet i dem en efter en.
6. Att ignorera fastighetens historia
Gamla rättstvister, oklara tomtgränser eller bygglovsprocesser som aldrig avslutats – sådant följer ofta med fastigheten. Det spelar ingen roll om du är ny ägare. Problemen blir dina.
Så undviker du det:
Kolla fastighetsregistret via Lantmäteriet. Där kan du se tidigare ägare, rättigheter och eventuella pågående ärenden. Fråga också mäklaren om det finns några tvister kopplade till huset.
Avslutande ord
Att köpa på auktion kräver mer förberedelse än ett traditionellt bostadsköp – men det kan också ge mer frihet, lägre pris och en tydlig affär. Hemligheten? Att inte bli fartblind. Att inte dras med i stunden. Och att inte tro att “någon annan” har koll.
Du är den “någon”.
Och om du är påläst, noggrann och medveten – då kan en fastighetsauktion bli början på något väldigt bra.